Dresarea unui papagal este un lucru care provoaca satisfactie si amuzament atat pentru proprietar, cat si pentru pasare. Trebuie totusi sa ai in vedere ca trucurile pe care le poate invata papagalul tau nu tin doar de distractie. Un papagal este o pasare foarte inteligenta si va trata nivelul sau de dresaj si capacitatea de a face trucuri ca pe un element de interactiune sociala. Mai mult decat atat, dresajul va contribui la construirea unui comportament adecvat si la starea lui de bine.

Exista cateva trucuri-cheie pe care le poti folosi pentru dresarea unui papagal, insa chiar si acestea necesita mult antrenament. Pe langa repetitie, papagalul are nevoie sa fie laudat pentru reusitele lui si chiar recompensat cu mancare, precum niste batoane pentru pasari.

Trucuri pe care le poate invata un papagal

  • Salutul. Poti invata papagalul sa „faca cu mana” cand rostesti indemnul „saluta”. Trucul implica invatarea pasarii sa ridice un picior, ca si cum ar trece peste un obstacol. Pentru acest lucru, este nevoie sa dai comanda verbala „saluta” si sa intinzi un deget papagalului, pentru a pune piciorul. Secretul este sa nu lasi papagalul sa se urce pe deget, ci sa il misti usor in fata lui. Astfel, piciorul lui va ramane in aer cateva clipe, moment in care tu trebuie sa il feliciti si sa ii spui cat de inteligent este si sa ii oferi recompensa. Exercitiul trebuie repetat zilnic, de cate ori iti permite papagalul, inainte de a se plictisi.
  • Intoarcerea. Si in acest caz ai nevoie de o recompensa, pe care o vei plasa in dreptul nivelului ochilor pentru papagal, dar la distanta unde nu poate ajunge. Prin comanda vocala „intoarce-te” tot ce trebuie sa faci este sa misti recompensa incet in jurul pasarii, pentru a crea o legatura intre actiune si comanda. Papagalul se va invarti cu tot corpul pentru a urmari recompensa si a o pastra in raza sa vizuala. Pentru inceput, este bine sa te opresti exercitiul la o intoarcere de 180 de grade si sa ii oferi recompensa papagalului.
  • Plecaciunea. Acest truc este foarte asemanator cu intoarcerea, doar ca miscarea este de la nivelul ochilor papagalului la picioarele acestuia.
  • Dansul. Acest truc de dresaj este aproape un element innascut pentru un papagal. Este deajuns sa pui o melodie energetica si sa te misti pe ea, ca pasarea sa ti se alature, dand din cap sau chiar balansandu-se de pe un picior pe altul. Internetul este plin de astfel de filmari, asa ca nu ar strica daca i-ai arata cateva pentru a se inspira. Cand papagalul incepe sa iti imite miscarile, ai grija sa il feliciti si sa il incurajezi, oferindu-i apoi hrana preferata.

Creeaza o legatura apropiata

Poti face acest lucru prin a dresa un papagal sa stea pe umarul tau. Acest truc este unul dintre cele mai simple si reprezinta cea mai buna metoda de a crea o relatie solida intre tine si papagal. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi usor pasarea pe umarul tau, dupa care sa o recompensezi. Dupa ce animalul se simte confortabil in acel loc, tot prin oferirea constanta de recompense poti sa incerci sa faci cativa pasi incet prin casa. Prin exercitiu, papagalul se va obisnui, iar umarul tau va deveni locul preferat de stat. De asemenea, prin niste comenzi precum „hai” sau „vino”, acesta va invata sa se aseze singur pe umar.