Daca ai ales sa cresti broaste testoase in acvariu pentru ca par mai usor de intretinut decat alte animale de companie, trebuie sa stii ca si ele presupun destul de multa responsabilitate. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca aceste mici animale au o durata de viata foarte lunga. Iata ce trebuie sa ai in vedere pentru a asigura o viata sanatoasa si fericita unei broaste testoase in acvariu.
Mediul unor broaste testoase in acvariu
In primul rand, trebuie sa stii ca atunci cand testoasele sunt pui, nu au decat in jur de 10cm marime. Cu toate astea, ele vor ajunge la varsta adulta, unde pot creste pana la 30 de cm, in functie de specie. Astfel, va fi nevoie ca la un moment dat sa achizitionezi un acvariu testoase mai mare, pentru a oferi spatiul necesar animalului tau.
Broastele testoase pot fi impartite in doua categorii, in functie de habitat: terestre sau acvatice. Categoria de broaste testoase in acvariu sunt in mare parte terestre, insa prefera si zonele umede. Iata ce trebuie sa contina acvariul broastei tale:
- acesta nu trebuie sa aiba vas din sticla, deoarece se va incalzi din cauza soarelui si va transforma mediul testoasei tale intr-o sera
- broastele de acvariu iubesc sa sape, deci trebuie sa le oferi material precum pamantul sau bucatile de ziar
- creeaza o zona de vegetatie, asemanatoarecu cea care se gaseste in lacuri sau iazuri
- habitatul trebuie sa contina atat o insula de uscat, cat si suficienta apa proaspata si curata pentru ca broasca sa poata inota
- aseaza pe fundul acvariului animalului tau mai multe tipuri de pietre mici pentru a putea sapa printre ele
- broastelor testoase de acvariu nu le place intotdeauna sa fie in centrul atentiei si simt nevoia de a se ascunde intr-un loc retras. Pentru asta, poti achizitiona mici casute pentru ele, chiar din magazinele online de tip petshop, precum Nova Food.
- pe langa apa pentru inot, animalul tau are nevoie si de un spatiu pentru recipientul pentru apa de baut
- pentru a avea o viata lunga, fericita si sanatoasa, broastele au nevoie de destul de multa lumina naturala. Acest lucru le ajuta la asimilarea de vitamina D si calciu. Daca amplasarea acvariului nu permite patrunderea soarelui, trebuie sa achizitionezi o lampa de lumina
Hranirea broastelor de acvariu
Majoritatea speciilor de broaste testoase de acvariu sunt animale omnivore. Acest lucru ce inseamna ca prefera o dieta in care carnea este alternata cu hrana din plante. Printre alimentele preferate de testoase se numara viermii, greierii, melcii, merele, rosiile, frunzele legumelor si chiar papadiile. Broastele de acvariu mananca preponderent carne cat sunt mici, iar pe parcurs ce imbatranesc adopta o dieta oarecum vegetariana. De asemenea, multe magazine petshop au la vanzare sticks-uri cu hrana special creata pentru a contine toate vitaminele necesare.
Sfaturi utile
Testoasele nu sunt chiar cele mai curate si mai organizate animale, deci va trebui sa cureti spatiul destul de des. Acestea vor imprastia mancarea si isi vor face nevoile in acvariu. Acvariul trebuie curatat constant, atat vasul, cat si apa. Aceasta trebuie schimbata o data la cateva zile, pentru a preveni imbolnavirea animalului.
Este adevarat ca niste broaste testoase de acvariu nu necesita aceeasi atentie precum plimbatul, pieptanatul, spalatul precum pisicile sau cainii. Cu toate acestea, ele au nevoie de un grad crescut de atentie, fiind dependente de stapani.