Decizia de a-ti mari familia cu un animal de companie nu inseamna doar bucuria unei iubiri sincere si neconditionate oferita de patruped, ci vine la pachet cu o serie de responsabilitati care implica atentie si tratarea animalului. Majoritatea animalelor care au contact cu mediul exterior sunt tinta mai multor amenintari, in special din partea parazitilor.
Cea mai frecventa problema intalnita la animale este reprezentata de capuse, care sunt niste organisme parazite care se hranesc cu sangele animalelor si le pot transmite mai multe tipuri de boli. Capusele pot fi observate abia dup ace au terminat procesul de hranire, cand cresc in marime, moment in care nu trebuie sa intrati in panica, ci sa va documentati.
Care este procedura in cazul muscaturilor de capuse?
Primul pas in tratarea animalului in cazul unei muscaturi este indepartarea parazitului de pe corpul gazdei. Acest lucru se face purtand manusi chirurgicale si utilizand o penseta pentru a indeparta animalul, cat mai aproape de punctul de prindere. Capusa nu trebuie strivita, iar locul muscaturii trebuie dezinfectat. Dupa ce v-ati asigurat ca ati indepartat capusa in totalitate, urmeaza o perioada de cateva zile in care veti supraveghea evolutia zonei muscate, pentru aparitia unor posibile iritatii sau infectii. Daca observati astfel de probleme, trebuie sa contactati medicul veterinar.
Boli asociate muscaturii de capusa la animale
Deoarece capusele se hranesc cu sangele animalului, in procesul de hranire, capusa poate transmite animalului mai multe microorganism si paraziti, care pot duce la dezvoltarea de boli. Una dintre aceste boli este babesioza, care se manifesta prin pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, oboseala, stari febrile si apatie. Daca observati aceste simptome la animalul dumneavoastra, urmatorul pas este realizarea unui examen ecografic pentru staibilirea clara a diagnosticului si tratarea animalului in functie de metoda necesara.
Prevenirea si tratarea animalului pentru muscatura de capusa
Cele mai bune metode de preventie pentru contactul cu capusele sunt sub forma unor zgarzi, sampoane si solutii antiparazitare, pe care le puteti achizitiona din farmacia magazinelor specializate pentru ingrijirea animalelor. In ceea ce priveste tratarea animalului in cazul in care animalul dumneavoastra a fost muscat de o capusa, cea mai buna solutie este un consult de specialitate, in urma caruia medicul veterinar poate prescrie medicamente, solutii sau chiar antibiotic, in functie de tipul de capusa si gravitatea muscaturii.